Sinfonietta Rīga un Pāvo Jervi atklās Pērnavas mūzikas festivālu

Pirmdien, 11. jūlijā plkst. 20:00 Pērnavas koncertzālē ar Sinfonietta Rīga un Pāvo Jervi (Paavo Järvi) pie diriģenta pults tiks atklāts viens no nozīmīgākajiem vasaras klasiskās mūzikas notikumiem Baltijā - Pērnavas mūzikas festivāls. Koncerta programmā iemirdzēsies Haidna, Pērta un Prokofjeva skaņdarbi, bet Mocarta Flautas un arfas koncertā uz skatuves tiks aicināti arī divi izcili franču solisti – arfiste Marī-Pjēra Langlamē (Marie-Pierre Langlamet) un flautists Vensāns Likā (Vincent Lucas).

 

Viens no visvairāk gaidītajiem Baltijas vasaras muzikālās dzīves notikumiem – ikgadējais Pērnavas mūzikas festivāls, ko 2010. gadā iedibinājusi ievērojamā Jervi mūziķu dinastija šogad norisināsies jau sesto reizi. Savā neilgajā pastāvēšanas laikā festivāls ir paspējis iekarot stabilu vietu Ziemeļeiropas muzikālo norišu kalendārā, bet 2002. gadā atklātā Pērnavas koncertzāle, vēsturiskie dievnami un kūrzāles ir bijušas liecinieces nevienai vien pasaulslavenu mūziķu uzstāšanās reizei festivāla kupli apmeklētajos koncertos.  

Par Igaunijas vasaras galvaspilsētu dēvētā kūrortpilsēta ir cieši saistīta ar Jervi dinastijas vārdu. Šeit savas bērnības vasaras kopā ar tēvu, pasaulslaveno diriģentu Nēmi Jervi ir pavadījis vēlākais Orchestre de Paris mākslinieciskais vadītājs Pāvo Jervi. Šeit, apliecinot Pērnavas īpašo muzikālās pievilcības spēku, jaunu radošo enerģiju vasaras atvaļinājumos Baltijas jūras krastā ir smēlušies Dmitrijs Šostakovičs un vijolnieks Dāvids Oistrahs.

Atsaucoties diriģenta Pāvo Jervi aicinājumam, Sinfonietta Rīga uz Pērnavas festivālu dosies nu jau trešo reizi, šoreiz izpelnoties godpilno festivāla atklāšanas koncerta izpildītāja titulu. Kopā ar Rīgas mūziķiem un maestro Pāvo Jervi uz skatuves kāps arī izcilie franču mūziķi – Berlīnes Filharmoniķu arfu grupas koncertmeistare Marī-Pjēra Langlamē un Orchestre de Paris flautu grupas koncertmeistars Vensāns Likā, izpildot klausītājiem tik pazīstamo un iemīlēto Volfganga Amadeja Mocarta Flautas un arfas koncertu Domažorā.

Koncerta programmā, kas atbilstoši vasaras vidus dabas pilnbriedam un jūlija starojošās saules spozmei ieturēta silti mažorīgās noskaņās, iekļauta arī Jozefa Haidna 104. Simfonija Domažorā (Londonas simfonija) un 20. gadsimta universālā intelektuāļa Sergeja Prokofjeva 1. Simfonija Remažorā. Pēdējā pieder pie komponista neoklasicisma perioda spožākajiem sacerējumiem un veido alūzijas par Haidna muzikālo mantojumu.

Neapšaubāmi, ka viena no goda vietām koncerta programmā ierādīta arī Igaunijas ievērojamākajam skaņradim Arvo Pērtam. Koncertā tiks atskaņots autora trīsdaļīgais opuss “Fratres”, kas kopš 1977. gada piedzīvojis neskaitāmas redakcijas un instrumentālos pārlikumus. Šī nosvērti apcerīgā muzikālā kontemplācija, kurai vizuālus analogus var meklēt vienīgi pareizticīgo dievnamu ikonās, festivāla atklāšanas koncertā Pāvo Jervi un Sinfonietta Rīga lasījumā tiks atskaņots 1983. gada pārlikumā stīgu orķestrim un sitaminstrumentiem.

Pērnavas festivāls ilgs turpat vienu nedēļu. Sākot ar desmit Jervi Akadēmijas diriģentu uznācienu ieskaņas koncertā Tallinas Sv. Jāņa baznīcā sestdien 9. jūlijā un Festivāla atklāšanas koncertu Pērnavas koncertzālē ar Sinfonietta Rīga un Pāvo Jervi pirmdien 11. jūlijā. Hába Quartet koncerts Sv. Elizabetes baznīcā norisināsies otrdien, 12. jūlijā, bet krievu vijolnieces Viktorijas Mullovas un Igaunijas Festivāla orķestra sadarbība būs klausāma Pērnavas koncertzālē ceturtdien, 14. jūlijā. Festivāla Gala koncertā piektdien 15. jūlijā iemirdzēsies vesela plejāde izcilu solistu, to vidū minami tādi spoži interpreti kā altiste Mari Adači, čellisti Georgijs Aničenko, Delfīne Birona un Džonatans Blokshams, arfiste Jana Buškova, vijolnieks Florians Donderers, mežradznieks Aleks Franks-Gemmills, klarnetists Metjū Hants, obojiste Juliana Koha, fagotists Martins Kūskmans, tostarp arī latviešu vijolniece Eva Bindere un daudzi citi izcili mākslinieki.

Plašāk par Pērnavas Mūzikas festivāla programmu, aktualitātēm un biļešu iegādes iespējām iepazīstieties festivāla oficiālajā mājas lapā:

http://www.parnumusicfestival.ee/en

Dalies