Dibināta Latvijas Profesionālo mūzikas kolektīvu asociācija

Lai paustu vienotu redzējumu par Latvijas akadēmiskās profesionālās mūzikas vides pašreizējiem izaicinājumiem, turpmāko attīstību un nepieciešamajām izmaiņām, Latvijas akadēmiskās mūzikas profesionālie kolektīvi un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija ir vienojusies par kopīgas Latvijas Profesionālo mūzikas kolektīvu asociācijas izveidi. Šādas iniciatīvas mērķi saistāmi ar nepieciešamību aktualizēt un ciešā sadarbībā ar Kultūras ministriju risināt akadēmiskās mūzikas kolektīvu aktuālos izaicinājumus, kā arī lai pārstāvētu akadēmiskās mūzikas intereses valsts un starptautiskās institūcijās mūzikas nozares un profesionālās izglītības pilnvērtīgai darbībai un attīstībai.

 

Brīdī, kad Nacionālās koncertzāles gadu desmitiem ilgušās epopejas tuneļa galā jaušama gaisma, būtiski apzināties kādu kultūras saturu nākamajām klausītāju paaudzēm spēsim sniegt. Gan tepat Latvijā, gan daudzviet Eiropā un pasaulē it labi zināms, kādus augstas klases mūziķus gadu desmitiem ir spējusi radīt Latvijas mūzikas izglītības sistēma – profesionālās mūzikas vidusskolas un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija. Ar lepnumu, bet vienlaikus arī ar zināmu skaudību nākas secināt, ka liela daļa mūsu izcilo mūziķu šodien kuplina citu zemju orķestru rindas un ceļ citu nāciju kultūras bagātības un unikalitāti. Berlīnes Filharmonijas orķestrī muzicē Vineta Sareika un Gunārs Upatnieks, Leipcigas Gewandhaus orķestrī – Amanda Tauriņa un Matīss Eisaks, Ilze Kļava un Liene Kļava muzicē Bergenas simfoniskajā orķestrī, Amsterdamas Concertgebouw orķestrī – Santa Vižine… Šo sarakstu varētu turpināt vēl ilgi. Visi šie mūziķi ir dzimuši, auguši un skolojušies Latvijā, viņi ir mūsu lepnums un apliecina Latvijas spēju sagatavot visaugstākā kaluma mūziķus.

 

Latvijas profesionālo mūzikas kolektīvu saimes mērķis ir veidot starptautiski konkurētspējīgu darba un izglītības vidi, lai pārskatāmā nākotnē piedzīvotu pozitīvu attīstības scenāriju – mūsu izcilo mākslinieku atgriešanos, jeb, un varbūt galvenokārt - jauno talantu noturēšanu Latvijā. Tamdēļ Latvijas Profesionālo mūzikas kolektīvu asociācijas skatījumā ir nepieciešams apzināt un risināt gan mūziķu darba apstākļu un atalgojuma jautājumus, gan uzsākt pārmaiņas profesionālās mūzikas izglītības sistēmā, stiprinot talantu kalvi – Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju. Asociācija ir iepazīstinājusi kultūras ministru un Kultūras ministriju ar tās darbības mērķiem un puses ir vienojušās par ciešu partnerību un sadarbību izaicinājumu risināšanā.

 

Asociācijas dibināšanas dokumentu parakstījuši sekojoši profesionālie kolektīvi un institūcijas: Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija, “Kremerata Baltica”, trīs VSIA “Latvijas koncerti” pārstāvētie kolektīvi - Valsts kamerorķestris “Sinfonietta Rīga”, Latvijas Radio koris un Latvijas Radio Bigbends, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Latvijas Nacionālā opera un balets (pārstāvot orķestri, kori, baleta trupu un solistus), Liepājas simfoniskais orķestris un Valsts Akadēmiskais koris “Latvija”.

Dalies